RIGHT things done

“There is nothing so useless as doing efficiently that which should not be done at all”

-Peter Drucker

Det finns gott om verktyg som ska hjälpa dig att få saker gjorda, men hur vet du vilka saker som är värda att göra och vad du kan låta bli?

Viktigt på riktigt

Jag uppfattar att många människor letar efter det perfekta verktyget som ska skapa ordning och reda både privat och i arbetslivet. På så sätt få tid över till de viktiga sakerna i livet samt framför allt ta bort den stress och ångest som många människor känner och som i en förlängning kan leda till ohälsa.

Finns det verkligen ett verktyg eller tjänst som löser detta åt oss? Som ser till att vi har tid och ork över efter arbetet så att vi orkar gå på yoga eller umgås med barn och bättre hälft för då, då skulle vi minsann orka, - om det inte var för torsdagens bokklubb vars bok jag inte hunnit läst eller att jag måste köpa present till lördagens middag, för den present vi fick förra middagen var verkligen genomtänkt.

Sannolikheten att vi ska finna ett verktyg, eller att det ens någonsin kommer att uppfinnas en tjänst, som löser livspussel är osannolik och kanske till och med ointressant. För vad ska vi med ett verktyg till om vi inte vet var vi ska?

Getting things done

Getting things done kan jag uppnå genom ”Att göra listor” som påvisar för mig själv och andra att jag minsann har genomfört alla planerade aktiviteter. Jag har en kalender där både jobb- och familjeaktiviteter är tidsatta för att inte missas vilket minskar risken att framstå som en kollega, partner eller förälder som missar möten, inte är förberedd och som inte har koll. Det jag uppnår är ett falskt boostat självförtroende då jag inte vet om det är rätt saker som ska göras eller ej.

Getting the right things done

Hur vet vi då vilka saker som är rätt saker?

Det finns en mängd metoder och tillvägagångssätt för att beskriva den framtida målbilden för dig själv, både ur ett jobb och ett privat perspektiv. Steget därefter är att bestämma vad som måste göras för att åstadkomma en förändring, tex spendera mer tid med människor som ger mig energi, mindre med andra som dränerar mig på energi, börja leta ett nytt jobb, söka en utbildning eller engagera mig i en förening tillsammans med min familj.

Jag vet av erfarenhet att för att jag ska må bra måste jag ha balans mellan jobbliv, privatliv (familjen och nära vänner) men även det själsliga dvs mitt inre jag. Jag vet att jag mår bra då jag får utvecklas och lär mig nya saker. Utmaningarna har ändrats över tid, ofta beroende på omgivningen, familjen men kanske mest beroende på min egen utveckling. Minst en gång per år försöker jag därför visualisera var jag vill befinna mig om ett år för att jag ska må bra ur alla tre perspektiven, dvs min framtida målbild. Det gör jag gärna tillsammans med de som står mig närmast. Jag vet att jag mår bra av att göra saker tillsammans med de jag tycker om att umgås med. Det kan gälla att jag skulle vilja byta bransch, lära mig ett nytt instrument eller språk, klättra i berg eller prova på att jobba utomlands tillsammans med familjen.

I många fall överensstämmer min framtida målbild med mina närmastes dvs vi har ett gemensamt önskat läge som vi kan jobba för att uppnå tillsammans. Precis lika viktigt är att konstatera vad vi inte har gemensamt. Om ett mål är mycket viktigt för mig men inte för övriga så får jag då genomföra det själv. Omgivningen är dock medveten om hur viktigt detta är för mig och kan stötta mig utan att delta själva.

Måste vi ha ett mål? Går det inte lika bra att bara låta vardagen komma och leva i nuet? Utan några mål i livet tror jag det finns en stor risk att vi blir ett medel för att uppnå andra människors drömmar och planer. För att bibehålla en balans mellan jobbliv, privatliv och det själsliga anser jag att det är viktigt att upprätthålla både ett ”jag” och ett ”vi” i våra relationer med våra närmsta. För att vi ska kunna segla måste vi bestämma riktning och trimma seglet för att kunna ta oss framåt i önskad riktning. Om vi släpper seglet rör sig båten som en vindflöjel utan riktning.

Sätta segel

Genom att enas om vad som verkligen är viktigt för mig och mina närmaste får jag en framtida målbild för, jobbliv, privatliv och själsliv. Med den målbilden som grund blir det tydligt vad som behöver göras, dvs vad det innebär att ”Getting the right things done”.

Föregående
Föregående

Att ta beslut och kostnaden för Status Quo

Nästa
Nästa

Avsnitt 8: Intervju med Annelie Elfström