Goda Vanor – Du blir det du gör varje dag

Small but consistent changes * Repeated over time = Big results

Det ligger mycket i talesättet att du blir vad gör varje dag. Det spelar faktiskt ingen roll vilka mål jag sätter på sikt om jag inte tillräckligt ofta gör något kanske litet, men ändå något, som tar mig en liten bit närmare dit jag vill. Ungefär som att spara ihop till något. Det spelar ingen roll att jag sitter och önskar mig att jag ska få pengar tänker på allt det roliga jag ska göra när jag har dem. Jag måste börja spara, lite den här månaden, lite till nästa månad och till slut är jag framme. Kanske använder jag dem inte precis till det jag tänkte, för jag har ångrat mig eller det dök upp något annat efter vägen, möjligheter som aldrig blir till om jag inte börjar spara.

Att sätta ett mål ger mig en riktning och en anledning att göra något, om jag kommer fram eller inte beror mindre på målet i sig än på det jag  gör med regelbundenhet och över tid.

Varför vanor är viktigare än mål

När vi vill förbättra eller ändra något tänker vi ofta på hur vi vill att det ska bli när vi är framme. Målet berättar vart du vill men säger inte så mycket om vad som behöver göras för att komma dit. Små saker som att idag ska jag ha målat klart den här väggen eller ha kontaktat de här personerna behöver så klart ingen större planering eller regelbundenhet, målet är lika med aktiviteten i sig. Däremot långsiktiga mål, som innebär ett ändrat beteende, behöver långsiktig regelbundet.

Ta ett typiskt nyårslöfte: Jag ska bättra på min kondition eller sluta slösa tid på sociala medier så jag kan vara mer närvarande med barnen. Det är enkelt att sätta ett mål som att springa X km på en halvtimme eller ägna mig åt telefonen högst Y länge om dagen. Anledningen till att det ofta stannar vid en ambition är att man inte regelbundet gör det som behövs för nå fram: Att springa eller till en början promenera en sträcka varje vecka eller att stoppa undan telefonen helt och hållet en stund varje dag.

Mina mentala trösklar

Att jag inte gör det jag vet att jag borde beror på att tröskeln för hög. Det som är viktigt och nyttigt tar för det mesta mer tid, är obekvämare och det dröjer innan jag får en belöning och ser ett konkret resultat. Därför skjuter jag det obekväma framför mig och dyker ner i enkla saker som ger en snabb belöning. Som att kolla sociala medier - en snabb sockerkick istället för långsamma kolhydrater. Det nyttiga och jobbiga, det tar jag tag i imorgon!

Du känner säkert igen att de beteenden du upprepar tillräckligt så småningom går på automatik. Hjärnan spar energi genom att se till så att enkla saker som vi gör ofta sker ”instinktivt” utan mental ansträngning så att energin kan användas till det som är komplext och kräver fokus.

En god vana eller rutin är något som får ett bra beteende att gå på automatik: tex att borsta tänderna innan jag lägger mig utan att det ska vara en inre strid varje gång – även om belöningen inte kommer på stört.

Att få rätt saker att hända i vardagskaoset

En väldesignad vana kräver mycket liten ansträngning att initiera så att du inte undviker det och gärna en belöning i närtid.

Ett par tips för att etablera bra vanor

  • Antalet gånger man upprepar ett beteende är viktigare än tiden man ägnar varje gång. Det gäller att börja göra det regelbundet, vilket är mer troligt om åtgärden är liten till att börja med. Om jag vill etablera en vana att meditera varje dag så ska jag börja med korta sessioner för att ta bort friktionen av att ”göra”, sedan kan jag gradvis öka från ett fåtal till 5, 10 eller till och med 15-minuter. Mao en liten insats som ger en positiv upplevelse.

  • ”Habit stacking” är att koppla en ny vana till en befintlig. Ta exemplet med att börja meditera och anta att jag redan motionerar två gånger i veckan. Då lägger jag till ett par minuters meditation efter att jag tränat men innan jag duschar. Eller gör det till en vana att ställa fram frukosten efter att jag plockat ur diskmaskinen på kvällen. Vips så har jag en bättre start på dagen, mer tid och det är mer troligt att jag äter en bra frukost.

  • Designa sin miljö: Karaktär handlar inte så mycket om att stå emot frestelser som att inte utsätta sig för dem till att börja med. Om jag vill äta mindre godis så är det betydligare enklare att se till att inte passera godishyllorna än att stå emot när jag väl är där. Det kan också handla om vilka jag umgås med – jag kanske ska undvika de sällskap som har negativt inflytande och istället hänga med dem som gör saker som jag själv längtar efter?

     

Föregående
Föregående

Avsnitt 5: Intervju med Fredrik Larsson

Nästa
Nästa

Kontroll & Acceptans - Att fokusera på rätt saker