Kontroll & Acceptans - Att fokusera på rätt saker

“You have power over your mind – not outside events. Realize this, and you will find strength.” — Marcus Aurelius”

Den romerska kejsaren Marcus Aurelius anses vara en av de främsta Stoikerna. Medan vissa filosofier tycks finnas till för sin egen och debatterandets skull är Stoicismen till för oss som lever i den verkliga världen. Den är relevant även i vår moderna vardag och har inspirerat många av de verktyg inom personlig utveckling, management och kognitiv behandling som växt fram de senaste decennierna.

The Dichotomy of Control

Stoicismens kanske viktigaste princip handlar om att skilja mellan det som är inom min kontroll och det jag inte kan påverka utan bara har att acceptera.

När man tänker på det är mycket av det som händer i världen och i din närhet utom din kontroll. Det är till och med så att du kan bara påverka en liten del av allt som påverkar din vardag. Det som däremot ligger inom din kontroll är hur du förhåller dig till det som är, dina egna tankar och hur du reagerar på det som händer. Vi har en tendens att vara upprörda, frustrerade och ha synpunkter på sådant som vi ändå inte kan göra något åt, istället för att lägga energi på det vi kan påverka och hur vi förhåller oss till det vi måste acceptera.

Det du har att accepetera

Tänk dig att du har planerat en utflykt – och på morgonen visar det sig att det regnar. Jättetråkigt eller hur och nu är ju dagen som du såg fram emot mer eller mindre förstörd!
Nu kan du faktiskt inte göra så mycket åt att det regnar och det spelar ingen roll hur arg eller uppspelt du blir, det kommer i alla fall att vara blött. Däremot kan du förhålla dig till det faktum att det regnar genom att bestämma om du skall ställa in eller om du ska ge dig ut ändå och ska du i så fall ta med dig ett paraply eller ett regnställ.

Det är att förhålla sig konstruktivt till det som du ändå inte kan påverka utan måste acceptera, istället för att sura och låta humöret förstöra dagen både för dig själv och andra. För regnar gör det oavsett.

Det betyder naturligtvis inte att man ska acceptera allt elände och vara oberörd inför det om sker men påfallande ofta är det småsaker som vi ändå inte kan påverka som förstår vårt humör.
Exemplen är många:

  • Trafiken flyter trögt

  • Tåget är försenat

  • Det du tänkte handla har tagit slut

  • Vad dina kollegor och din chef nu har hittat på igen…

Det du styr över

Även i relationen till andra har du väldigt lite inflytande på vad den andre tänker, tycker, föredrar eller prioriterar. Mycket av den stress vi upplever på arbetet och inför andra beror just på att vi oroar oss över saker som vi ändå inte

I mitt fall har jag landat i att det vettigaste är att göra så gott jag kan utifrån de förutsättningar jag har, så jag kan känna mig tillfreds inför mig själv. Vad sedan alla andra, som är på mer än en armslängds avstånd eventuell tycker om det – om de nu ens har tid att bry sig - är kanske inte upp till mig?

Föregående
Föregående

Goda Vanor – Du blir det du gör varje dag

Nästa
Nästa

Avsnitt 4: De 4 hörnstenarna - del 2